Gran Canaria heeft veel meer te bieden dan zon, zee en strand.

Bekijk eens een recente Duitse documentaire over Gran Canaria van Sat1: Gran Canaria

 

Een andere documentaire (in het Duits met Engelse ondertiteling) over Gran Canaria en haar verborgen schatten is ook zeer de moeite waard: De verborgen schatten van Gran Canaria 

Deze documentaire laat zien hoe mooi en interessant Gran Canaria is als je eens verder kijkt dan het toeristische Zuiden van Gran Canaria.

 

Wilt u een mooie en gezellige rondtour over het eiland, neem dan eens contact op met ANDERS ISLAND TOURS  De tours worden gemaakt met een klein groepje en kunnen ook voorzien worden van een heerlijke picknick in de bergen.

 

Markten Gran Canaria:

Op woensdag en zaterdag is er een markt in Playa del Ingles nabij winkelcentrum Aguila Roja.  De markt is van 8.00 tot 14.00uur.

In San Fernando is er op zondag van 8.00 tot 13.30uur een vlooienmarkt. Deze vindt plaats in de buurt van het gemeentehuis. 

Om de twee weken vindt in San Fernando  een boerenmarkt plaats met allerlei door de lokale boeren geproduceerde producten. Volgens onze informatie vindt deze momenteel plaats bij het zwembad en voetbalstadium.

Ook is er een grote markt in Puerto de Mogan. Deze is op vrijdag. Het is ook een leuke plaats om te bezichtigen en om een hapje te eten aan de haven. Naast de visafslag bevindt zich een visrestaurant waar u kunt genieten van de dagelijks vers gevangen vis. De markt is van 8.00 tot 14.00uur.

Iedere dinsdag is er van 8.00 tot 14.00uur een grote markt in Arguineguín. Dit is de grootse markt van Gran Canaria. Deze vindt plaats in de Calle Paco Gonzalez. Als je van vis houdt, dan kun je van de vers gevangen vis genieten in de vele visrestaurantjes die Arguineguín rijk is. Naast de visafslag in de haven bevindt zich een drukbezocht typisch Spaans visrestaurant.

Via de volgende link vindt u nog meer informatie over markten op Gran Canaria:

Markten op Gran Canaria

Restaurants en uitgaan:

 • Als u toch bent aangekomen in Faro Maspalomas, kunt u vanaf ongeveer 16.00uur een gezellige ´après beach´ borrel drinken in de Strand-Apotheke. Is erg leuk, als u ook van gezellige Duitse en Nederlandse feestmuziek houdt.
 • Als u in de namiddag een lekkere koffie met een heerlijk stuk gebak wilt nuttigen, kunt u terecht van 15.00 tot 17.00uur in café WIEN in shopping center CITA op de eerste verdieping. Op andere tijden kunt u er ook terecht, en dan is het wel minder druk. Gesloten in juli en augustus. In de winterperiode kan het er druk zijn. Zorg er dan voor dat u uiterlijk om 16.00uur in Café Wien aankomt, want anders is het gebak misschien op. Veel positieve verhalen horen we ook over de ´Rabarber Torte´. Maar natuurlijk is het andere gebak ook heerlijk.
 • Heerlijk eten kunt u in RESTAURANTE ROMEO aan de Avenida de Tirajana, onderaan Apartamentos IGUAZU. Vanaf Aloe richting de Yumbo aan de rechterkant van de Avenida de Tirajana.
 • ’s Avonds is  shopping center YUMBO voor veel mensen 'the place to be' . Tal van restaurantjes, winkeltjes en night life.  Gezellig borrelen is het  in CAFé JUNIOR op de begane grond van de Yumbo. CAFé JUNIOR is niet voor niets door het publiek al enkele malen verkozen tot beste avondbar van de Yumbo.
 • In de YUMBO zijn natuurlijk nog veel meer gezellige uitgaansgelegenheden. Zoals Gran Cafe Latino. Heel gezellig en mooi terras. Voor gezellige feestmuziek in de latere uren kunt u goed terecht bij Macho Macho.
 • We horen ook goede verhalen over RESTAURANT VALENTINES in shopping center Yumbo. Wordt gerund door Nederlanders.
 • Ook de shopping centra KASBAH, GRAN CHAPARALL (met de meeste Nederlandse kroegen), en CITA zijn leuk om ’s avonds uit te gaan en iets te gaan drinken.
 • In de CITA wordt het steeds gezelliger en daar zijn ook populaire Nederlandse bars, zoals: Café Bar de Brabander voor gezelligheid in Brabantse sfeer waar iedereen welkom is. Serveren als enige worstenbroodjes en gehaktballen uit Brabant. Café Bar De Brabander bevindt zich op de 1e verdieping in Cita Shopping Center, Plaza bij roze kever, bij de Nederlandse vlag de trap op.  In Café Bar De Hut is het altijd feest met gastvrije medewerkers en de zingende kasteleins. Een must als je van een feestje houdt met meezing-muziek en optredens. Is gelegen bij de lift op de eerste verdieping en tegenover restaurant Marco Polo en Carlos V.  Café Bar Bolle Jan GC heeft ook haar deuren geopend. De eigenaren komen uit Eindhoven en leveren een goede bijdrage aan de feestvreugde in de Cita. Binnenkort opent Café Tante Kaatje haar deuren op de locatie waar vroeger Dua Bapa gevestigd was, vlakbij Café Bar Bolle Jan.  De Volendammer is een bekend Hollands Restaurant in Winkelcentrum Cita. U kunt er terecht voor een lekkere Hollandse hap, snacks, verse vis en uitgebreide menu´s. Tevens kun je er gezellig borrelen.
 •  ANDERS INDONESIAN RESTAURANT opent haar deuren in de Cita vanaf 18.00uur. Het is een Indonesisch restaurant. U kunt er terecht voor heerlijke Indonesische  gerechten en rijsttafel tot 23.00uur. Het is gelegen boven Westfalia (aan het hoofdplein van de Cita). De eigenaren zijn Jeffrey en Dieter, de voormalige gastheren van Cafe Junior in de Yumbo. Reserveren vooraf is gewenst: Whatsapp 0034 616 275 577.
 • Onder Nederlandse leiding wordt de  WESTFALIA SHOW BAR opnieuw leven ingeblazen. Deze bar is gelegen aan het hoofdplein van de Cita en heeft ook een terras met een showpodium.
 • In het Spaanse restaurant El Poncho tegenover apartamentos Aloe kunt u heerlijk mals en gerijpt vlees eten wat bereid wordt met een BBQ op houtskool.

  Het restaurant garandeert het beste vlees . De vleesleveranciers leveren vers vlees van topkwaliteit, geïmporteerd uit het noorden van Spanje en Argentinië.

  Men gebruikt seizoensgebonden groenten en fruit van de beste lokale distributeurs om de versheid van de gerechten te garanderen.

 • Ook in de Cita vindt u De Hollandsepot. Een cafetaria waar u terecht kunt voor typisch Hollandse gerechten en snacks.
 •  Als je echt graag eens culinair wil gaan, bezoek dan zeker Restaurant CALMA CHICA aan de  Avenida de Tirajana nr. 4. Op de weg naar Riu Palace aan de linkerkant. Aan te raden!
 •  Ook heerlijk eten in een Oosterse atmosfeer kunt u in Restaurant Samsara (vlakbij Faro Maspalomas). Reserveren vooraf is over het algemeen aan te raden. Dit kan ook via de website: Samsara
 • Op zaterdag en zondag kun je onderaan Apartamentos Aloe in Café Europa een heerlijk ontbijt nemen met bubbeltjes.
 • In apartamentos Aloe vindt u ook Metzgerei Picasso. Hier kunt u heerlijke Duitse gerechten eten voor een schappelijke prijs.
 • Ook in CITA is er op zondag bij Café MAUU (eerste verdieping) een heerlijke brunch. Daarnaast is er zeker in de winter op zondagmiddag ambiance muziek met life optredens (Duits –Spaans).
 • Een aanrader is het buffet in hotel Idfa Catarina aan de rechterkant richting Riu Palaca. Zorg dat je voldoende eetlust hebt.
 • Er zijn goedkopere Spaanse cafeterías aan de linkerkant van de Avenida de Tirajana (als u van Aloe richting de Yumbo loopt). Hier kunt u lekker en goedkoper eten en drinken. Achtereenvolgens komt u tegen: Cafetería San Fermin, Tapas Bar Mojo Cilantro en Tapas Bar El Rincon (Tegenover Iguazu 3).
 • Sinds kort is in het winkelcentrum van San Agustin Café 2021 Stroopwafels en meer geopend. Hier kunt u onder andere terecht voor vers gebakken stroopwafels en Belgische wafels. Tevens worden een heerlijk ontbijt, Hollandse snacks en sorbets geserveerd. U kunt er nog veel meer eten en drinken. De kaart wordt regelmatig uitgebreid.

 

AAN HET STRAND:

Heeft u zin om wat te eten en/of te drinken aan de boudevard aan het strand van Playa del Ingles, dan kunt u terecht in Anexo I en Anexo II.

Meloneras is een wijk vlakbij Playa del Ingels en biedt ook een mooie wandelboulevard langs het strand. Hier vindt u ook verschillende eet- en uitgaansgelegenheden-

 

DE SPAANSE WIJK SAN FERNANDO:

De Spaanse residentiële wijk/plaats San Fernando grenst aan Playa del Ingles en is op loopafstand. Uiteraard sneller en makkelijker te bereiken via de taxi. Hier kunt u goedkoper levensmiddelen kopen bij grote supermarkten, en ook (vaak goedkoper) eten en drinken in Spaanse sfeer. In de Spaanse wijk San Fernando kunt u lekkere Tapas eten, onder andere bij La Tapita, El Motivo en El Picoteo (in dezelfde straat als waar de supermarkten Hyperdino en Mercadona gevestigd zijn). Bij La Tapita kunt u tapas eten die men ergens anders niet snel serveert.

Heerlijk Spaans eten kunt u onder andere in La esquina Ibérica. 

In San Fernando kunt u heerlijk Uruguayaans eten in restaurant Candombe Bar. Onze ervaring is dat het wat langer duurt voordat het eten geserveerd wordt, maar dat is wel de moeite waard. Ga er dus niet heen voor een snelle hap, maar wel om gezellig te tafelen. 

Miss Asia is the place to be voor heerlijk Aziatisch eten. Overigens is het echt de moeite waard om eens in San Fernando te gaan eten of te shoppen. Daar vindt u ook de locale Spaanse bewoners.

Heeft u zin om heerlijk Indonesisch te eten, gaat u dan eens naar Pantai Kuta in San Fernando.

Via deze link vindt u een aantal Aziatische restaurants: Aziatische restaurants.

 

Een goede naam heeft ook Miss Asia in San Fernando.

 

Bent u onderweg met de auto, dan zou u eens in Spaanse sfeer kunnen dineren bij Playa de Melenara. Er zijn verschillende restaurants, maar vooral worden veel verse visspecialiteiten geserveerd. Het strand is niet toeristisch. 

 

Het bovenstaande is natuurlijk maar een greep uit de vele mogelijkheden in Playa del Inglés en omgeving qua restaurants en uitgaan.

 

Uitstapjes:

U kunt ook georganiseerde excursies doen (o.a. te boeken bij Pepe Chiringo op de hoek van de rotonde richting winkelcentrum de CITA).  Ook op de wandelboulevard worden deze excursies aangeboden.

 

AUTO HUREN:
Ideaal is het, als u eens een auto huurt. Wij vernemen goede ervaringen met TopCar

Ook vernemen wij positieve berichten over AutoReisen

Een goede naam heeft ook het bedrijf CICAR

AUTOROUTES OP GRAN CANARIA:

Via de volgende link vindt u verschillende mooie autoroutes op het eiland:

Autoroutes op Gran Canaria.

Mogelijke uitstapjes:

Een must is PUERTO de Mogan. U kunt sinds kort via een snellere weg  door de tunnels. De vroegere oude weg langs de kust was spectaculairder. Hier kunt u ook geraken met de lijnbus op de hoek aan de rotonde bij de receptie van Aloe. Als u via de kustweg heen of terugrijdt passeert u, tussen Puerto Rico en Puerto de Mogan,  Playa de Amadores. Een zeer leuk strandje. Er is een trendy Miami stijl bar aan het strand. In Puerto de Mogan kunt u gratis parkeren aan de overkant van de haven of juist buiten het dorp. Leuk haventje met gezellige barretjes en restaurantjes. Vanaf hier kunt u een duikboot nemen of een boottocht naar o.a. Puerto Rico en verder.

Het heeft een netwerk van  grachten, hier ontleent deze haven ook de bijnaam ‘klein Venetië’. De grachten zijn verbonden door boulevards en kleine bruggetjes, waar u heerlijk kunt wandelen door de kleine gezellige havenstad.

De aantrekkelijke jachthaven, met de schone en gezellige restaurants, chique cafés , jazz en pianobars, draait geheel om de lokale vissersboten. Leuk dineren in de haven bij zonsondergang. Op vrijdagmorgen is een grote gezellige markt aan de vissershaven.

U kunt ook een tochtje maken met een onderzeeboot of op een boot de zee op naar Puerto Rico of Arguineguin.

Op 5 minuten van Puerto Mogan ligt Playa  Taurito, een mooi strand dat tegen de kliffen aan ligt.

 

U kunt van hieruit het binnenland inrijden via MOGAN en via een zeer mooie weg de bergen in via het stuwmeer PRESA DE LAS NIÑAS. Ook de weg na Mogan richting het Noorden tot La Aldea de San Nicolas is zeer mooi.

Aan het meer kunt u picknicken of iets drinken (er is een mobiel kraampje). Rij verder via Roque Nublo , TEJEDA en ARTENERA. Hier is ook een mooi  natuurpark: PARQUE NATURAL DE TAMADABA.

Een beetje verder dan Roque Nublo is een zeer mooi uitzicht punt: Pico de las Nieves. U kunt soms de Teide zien op Tenerife! Niet overslaan.

Een aanrader als u met de auto een tocht doet, is in FATAGA het restaurant Molino de Agua. Dit is in de bergen.  Ook mooi zwembad om te relaxen. Fataga is ook erg bezienswaardig; het is een oud typisch Canarisch bergdorp, waarin momenteel ook kunstenaars gevestigd zijn.

U rijdt terug naar Playa del Ingles via het dorp SAN BARTOLOME DE TIRAJANA en SANTA LUCIA.

 

U kunt ook de lijnbus nemen het binnenland in naar San Bartolome (lijn 18) en verder door naar Tejeda.  Mooie landschappen!

 

In de buurt van Maspalomas is Palmitos Park. Dit is best leuk als het eens een beetje minder mooi weer zou zijn: dolfinarium, botanische tuinen, dieren… Het park ligt in de bergen, en door het park wandelend heeft men op veel plekken dan ook een mooi uitzicht. Bij dit amfitheater worden shows opgevoerd met vliegende roofvogels. Wat in het park opvalt, is de rijkdom aan cactussen en vetplanten.Van de vogels zijn vooral de papegaaien sterk vertegenwoordigd in dit park, maar ook andere vogels zijn aanwezig.

 

Als u een waterrat bent, is Aguaparque zeer leuk.

 

De hoofdstad Las Palmas , en dan vooral de oude stad, is gezellig om te flaneren. Ook natuurlijk de winkelstraten waar alle moderne winkels zijn. Las Palmas de Gran Canaria werd gesticht in 1478 en het beschikt over een belangrijk historisch en cultureel erfgoed. Een groot deel hiervan vindt u in de wijk Vegueta, de oudste wijk van de stad, die in 1990 door UNESCO op de werelderfgoedlijst werd gezet. Ook het museum van Christopher Columbus is beslist de moeite waard.

Ook de moeite waard is de lange strandpromenade Las Canteras, gelegen in de stad aan de rand van het strand. Hier vlakbij ligt ook het mooie Parque de Santa Catalina

Ook hier geraakt u met de lijnbus.

Als u met de auto rijdt kunt u misschien eens shoppen in TELDE. Hier zijn grote shoppingscentra aan de rechterkant in Centro Comercial Las Terrazas (o.a. Mediamarkt, ……) of aan de linkerkant in Mirador.

Ook onderweg is er in Vecindario een groot shopping centrum

(Een bus stopt ook vlakbij).

 

Het Noorden is veel groener dan het Zuiden. In Teror en San Mateo vinden wekelijkse markten plaats die best aangenaam zijn.

Teror is een pittoresk klein plaatsje met mooie koloniale architectuur. Het wordt gedomineerd door de 18 de -eeuwse Basilica, toegewijd aan de beschermheilige van Gran Canaria. Ga zeker eens binnen.  Op 8 september is er het feest en komen bedevaartgangers van over het hele eiland. Het is het belangrijkste religieuze festival van het jaar en de feestelijkheden duren doorgaans een week. Prachtige historische huisjes staan aan het hoofdplein met uitgesneden balkons.

Teror en San Mateo zijn vooral op zondagmorgen een bezoek waard, omdat er dan altijd een drukke lokale gezellige markt is .

 

Ook een leuke trip is de kloof, de grotwoningen en het grot restaurant in de vallei van Guayadeque. Hiervoor neem je de weg richting luchthaven naar Aguimes.

 

In het Noorden ligt AGAETE met haar belangrijke haven (puerto). Het historische centrum van Agaete bestaat uit witgekalkte huizen met groene of bruine deuren en ramen en houten balkons. Boven de huizen steekt de rode koepel van de Iglesia de la Concepción uit, gebouwd op de plaats van de eerste kapel (1515), waar het centrale plein en de oudste straten van het dorp omheen liggen. Het Huerto de las Flores is een botanische tuin in het centrum van Agaete met een grote variëteit aan exotische groenten.

Van oudsher is landbouw de economische motor van de gemeente. De verschillende gewassen werden via de haven ´Puerto de las Nieves´ vervoerd naar andere Canarische Eilanden. Er zijn vele plantages met onder andere koffie, avocado's en papaja's. Het staat bekend om zijn visgerechten. In Agaete wordt ook kaas gemaakt, een geitenkaas met een zachte smaak. De kaas wordt ambachtelijk geproduceerd in een aantal traditionele kaasmakerijen.

Vanuit Agaete kun je ook naar de andere Canarische eilanden met de boot (bijv. Tenerife 1 uur).

Vanaf Agaete kunt u naar het natuurpark  van Tamadaba. Het is een beschermd gebied en heeft de hoogste toppen van de gemeente (1180 meter) en het grootste pijnboombos van Gran Canaria.

 

De GC-200 is de weg tussen de gemeenten Agaete en La Aldea en wordt omschreven als de gevaarlijkste weg van Spanje. Inmiddels is de weg veiliger gemaakt, maar het is een prachtige en spectaculaire route om te rijden met 365 bochten en aan de ene kant de hoogte van het Tirma gebergte en aan de andere kant de diepte van de Atlantische Oceaan. Tot 1970 ontbrak het op deze weg aan een degelijke wegafscheiding waardoor er zo’n 40 doden waren te betreuren toen deze met de auto in zee of op de rotsen belanden.

 

Nog een tip van een gast: 

Misschien nog een tip om bij de uitstapjes te zetten is Finca La Laja in de verbluffend mooie vallei van Agaete (mooiste stukje Gran Canaria??). 

Voor 6€ krijg je een rondleiding en een proeverij met o.a kazen, cake, (lekkere) wijnen en koffie.

Het is wel wat moeilijk te vinden: halverwege de vallei dien je af te zakken naar San Jose en dan met wat geluk (onze gps kende het alleszins niet) kun je het vinden.

 

FIETSEN.

Uiteraard kunt u ook fietsen huren op het eiland. Er zijn echter maar weinig echte fietspaden. Pas dus wel op je veiligheid. In de bergen wordt veel getraind door wielrenners.

 

Het voorafgaande is natuurlijk maar een greep uit de vele mogelijkheden. U kunt ook eens het toeristisch bureau bezoeken dat gevestigd is aan de Yumbo (vlakbij de hoofdingang).

 

Ook kunt u interessante websites over Gran Canaria raadplegen, zoals:

http://grancanaria.com/patronato_turismo/1352.0.html

http://www.allesovergrancanaria.nl/

https://www.spain-grancanaria.com/nl/

 

Wij wensen u een fijne vakantie en verblijf!