GEZONDHEIDSZORG:

 

  1. Indien er sprake is van een noodsituatie en als u dringend politie, brandweer of een ziekenauto nodig heeft, kunt u het telefoonnummer 112 bellen. Men spreekt Spaans, Duits, Engels, Italiaans en Frans.
  2. Heeft u een medisch consult nodig, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken de verschillende privé artsen en klinieken die u hier in en nabij Playa del Ingles vindt. Voor meer specialistische hulp kunt u met name terecht in Clinica Roca, een privé ziekenhuis in San Augustin. Hier kunt u ook terecht voor poliklinische hulp. Er zijn tolken aanwezig. Voor de meer specialistische en poliklinische hulp kunt u ook terecht in Hospitales San Roque in Maspalomas.  Voor spoedeisende hulp kunt u zich melden bij de urgencias van deze ziekenhuizen. Deze privé gezondheidszorg dient u over het algemeen zelf voor te schieten. Door middel van de factuur kunt u de kosten voor vergoeding aanmelden bij uw verzekering. Voor de vergoeding van grotere medische ingrepen dient er overleg gepleegd te worden met uw zorgverzekeraar. We hebben vernomen dat u de zorg in Hospitales San Roque in Maspalomas niet hoeft voor te schieten. Zij declareren de kosten rechtstreeks bij de zorgverzekering via de EHIC (European Health Insurance Card).
  3. Euronordic is een aan te bevelen centrum met privé artsen en is gelegen midden in Playa del Ingles onder het hotel Buenos Aires, aan de Yumbo. Er werken twee verpleegkundigen die Nederlands spreken: Richard en Sabine.
  4. Ook kunt u gebruik maken van de Spaanse gezondheidszorg in het Centro de Salud in San Fernando (alleen met geldige EHIC kaart en ID kaart). De EHIC kaart kunt u aanvragen bij uw zorgverzekering. U dient zich eerst aan te melden in de ruimte van de eerste hulp (Urgencia) van het Centro de Salud en u in te laten schrijven. Als u de Spaanse taal niet beheerst, vraagt u dan meteen bij de inschrijving om een arts die bijvoorbeeld ook Engels of Duits spreekt. Vervolgens kunt bij de receptie een afspraak maken voor een arts. Voor spoedeisende hulp kunt u zich melden bij de Urgencia in hetzelfde gebouw. Eenmaal ingeschreven bij het Centro de Salud hoeft u de kosten niet zelf vooraf te betalen. Het Centro de Salud declareert de kosten rechtstreeks bij uw verzekering in Nederland of België.
  5. Voor tandheelkundige hulp bevelen wij Clinica Dental Maya aan in San Fernando. Of de Blue Dental Clinic in Mercurio (in het gebouw waar ook het postkantoor is, aan de Avenida de Tirajana).
  6. Indien u thuiszorg in het appartement nodig heeft, dan kunt u contact leggen met Claudia Jorna: 
    Tel/fax: 0034 616318301, e-mail: info@interayuda.es Website: www.interayuda.es   Claudia spreekt Nederlands. De beschikbare zorg bestaat uit verpleging, het aanbod van aangepast vervoer, het leveren van hulpmiddelen en de mogelijkheid tot intensieve verzorging. Voor meer informatie over de werkwijze en de aanvraag van thuiszorg kunt u de volgende website raadplegen: Zorg in het Buitenland
  7. Voor het vinden van de dienstdoende apotheken (farmacias) in het weekend of buiten de kantooruren, kunt u de informatie raadplegen op de deur of het raam van de dichtstbijzijnde apotheek (farmacia).  De meeste medicijnen waren zonder recept verkrijgbaar, maar dat is nu niet altijd meer het geval. Het is afhankelijk van hoe de betreffende farmacia omgaat met de regelgeving. U kunt het gewoon proberen. Meer informatie verkrijgt u via de betreffende farmacia.