Corona: vliegen en verblijf

 

De Canarische eilanden, en zeker het zuiden van Gran Canaria, behoren tot de veiligste gebieden in Spanje wat betreft het Corona virus. Het overgrote deel van de bewoners is heel strikt als het gaat om het naleven van de belangrijke veiligheidsregels. Bovendien is Gran Canaria een eiland, waardoor het goed mogelijk is om aan de grenzen te controleren of er mensen met Corona binnenkomen. De laatste tijd is er wel een toename wat betreft het aantal nieuwe besmettingen. Deze toename vindt echter hoofdzakelijk plaats in het noorden van het eiland en met name in Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. Deze toename is te wijten aan uitbraken als gevolg van verblijf in discotheken, deelname aan botellones (groepsfeesten van jongeren op in de buitenlucht), familiefeesten en -bijeenkomsten en illegale feesten. Het overgrote deel van de besmettingen vinden plaats onder jongeren.  Recentelijk zijn nieuwe maatregelen getroffen om deze toename in besmettingen te stoppen. Met name bestaan deze maatregelen uit het sluiten van discotheken, het sluiten van illegale feesten en het verplicht gebruik van gezichtsmaskers (mascarillas). Het zuiden van Gran Canaria, waar vrijwel alle toeristen verblijven, blijft nog steeds een regio met maar enkele besmettingen.

U dient zich wel te houden aan enkele belangrijke regels en verder is het goed mogelijk om een fijne vakantie te vieren. En als u zich aan deze regels houdt, dan blijven uzelf en de anderen veilig, ook al zou u onverhoopt toch iemand ontmoeten die corona heeft. Het zijn dezelfde regels waaraan u zich moet houden als u in Nederland zou blijven:

-afstand houden, hygiëne en thuis blijven bij ziekte. 

Als extra maatregel is hier het dragen van mondkapjes recent verplicht geworden, waardoor het nog veiliger is geworden.

 

U verblijft in één van onze privé-appartementen. Deze zijn centraal gelegen in Playa del Ingles, en in de drie complexen zijn geen touroperators werkzaam. U heeft dus geen contact met massatoerisme in het complex waardoor u niet voortdurend in aanraking hoeft te komen met een grote hoeveelheid andere gasten.

 

De Canarische eilanden doen er alles aan om de gezondheid van reizigers en bewoners te beschermen. Daarom gelden enkele belangrijke maatregelen:

 

1. Voorafgaande aan de reis:
Het is verplicht het persoonlijke formulier dat bij uw reis hoort in te vullen en te ondertekenen, en zorg ervoor dat u vliegt met de persoonlijke QR-code voor de betreffende reis. U kunt het formulier (FCS-formulier) op elk moment voorafgaand aan uw reis beginnen in te vullen, behalve de onderdelen die betrekking hebben op uw gezondheid en reisgeschiedenis. Deze laatste onderdelen zijn beschikbaar vanaf twee dagen (vanaf 48 uur) vóór uw aankomst in Spanje. Elke passagier moet het formulier invullen en de bijbehorende QR-code hebben. U kunt dit doen via de website (FCS Formulier) of via de mobiele SpTH-App (installeer de App via Google Play, door SpTH in te vullen in het zoekveld van Google Play). Gebruik van de App is het makkelijkst. Op het moment van het schrijven van deze internet pagina was de IPhone App nog niet beschikbaar. Mensen met een IPhone kunnen het formulier wel invullen via de bovengenoemde website.

Verkrijg uw QR-code:

Vanaf twee dagen voor uw vlucht kunt u de gezondheidsvragen op het formulier beantwoorden en de QR-code verkrijgen die bij uw reis hoort. U ontvangt een document in pdf-formaat met de QR-code in uw e-mail (wanneer u de website gebruikt heeft), of rechtstreeks op uw mobiel (in het onderdeel My Trips) als u het FCS-formulier invult met behulp van de mobiele SpTH-App. 

 

2. Op de luchthaven van Gran Canaria:

Op de luchthaven is het dragen van een mondkapje verplicht.

Laat uw QR-code zien bij de controle. Bij aankomst wordt uw  temperatuur nog gemeten en mag niet hoger zijn dan 37,5 graden. Als uw temperatuur te hoog is, volgt nog een medische controle.

 

3. Tijdens uw verblijf:

Geniet vooral van uw vakantie op ons mooie en gezellige eiland. 

Neem contact op met de gezondheidszorg indien nodig. Zie de pagina over de gezondheidszorg in Playa del Ingles op deze website. Mocht u sterke vermoedens hebben dat u verschijnselen van corona heeft, kunt u bellen met het telefoonnummer 900 112 061 (is een noodnummer, alleen gebruiken geval van een zorgwekkende situatie).

Houd u wel de belangrijke veiligheidsregels: afstand, hygiëne en gebruik van mondmasker.

Volg de preventiemaatregelen tegen COVID-19 die aanbevolen worden door de gezondheidsautoriteiten in Spanje (zie hieronder). Zorg ervoor dat u de QR-code, die aan uw reis is gekoppeld, in uw SpTH mobiele applicatie heeft staan, gedownload naar uw mobiel of afgedrukt op papier. Hierdoor kan uw gezondheidscontroleproces bij aankomst in Spanje beter gestroomlijnd worden.

 

Welke preventiemaatregelen tegen COVID-19 worden in Spanje aanbevolen? Welke zijn verplicht?
1. Houd een fysieke interpersoonlijke afstand van minimaal 1,5 meter aan met mensen bij wie u niet woont.

2. Handen regelmatig en zorgvuldig wassen.
3. Ademhaling: Als u hoest of niest, bedek dan uw mond en neus met uw gebogen elleboog. Gebruik wegwerpdoekjes om luchtwegafscheiding te verwijderen en gooi ze weg na gebruik. Raak uw ogen, neus en mond niet aan, aangezien de handen de overdracht van coronavirus vergemakkelijken.
4. Het gebruik van een masker (Mascarilla) is verplicht vanaf 6 jaar:
    a. Met het openbaar vervoer.
    b. Op openbare straten, in openbare luchtruimten en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik (open voor publiek).

In de praktijk is het dus altijd verplicht om een masker te dragen op straat, in supermarkten en andere winkels, winkelcentra, apotheken, taxi's, bussen, in de auto (als de inzittenden niet bij elkaar wonen) en instellingen voor gezondheidszorg.

Het gebruik van een mondmasker is niet verplicht tijdens het wandelen buiten bewoond gebied (zoals in de bergen).

 

Nadere toelichting:

Verplicht gebruik van maskers (mascarillas):

Alle personen van zes jaar en ouder zijn verplicht een masker te dragen:

– Op de openbare weg, in open ruimten en in elke gesloten publiekelijke gebruiksruimte, ongeacht of de veiligheidsafstand van minstens 1,5 meter kan behouden blijven.

– In horecagelegenheden en -diensten, met inbegrip van bars en cafetaria’s, is de verplichting om het masker te dragen alleen uitgesloten op het moment van voedsel- of drankinname. 

Uitzondering: in natuurlijke omgeving of in openluchtruimten buiten de bevolkingscentra is er geen verplichting om het masker te dragen zolang de hoeveelheid mensen het toelaat een veilige persoonlijke tussenafstand van ten minste 1,5 meter aan te houden (bijvoorbeeld bij wandelingen in de natuur).

– Op stranden en in zwembaden is maskerdracht verplicht tijdens verplaatsingen. Tijdens het zonnen is deze verplichting niet geldig, ook niet bij het baden of zwemmen en ook niet wanneer een veilige afstand kan worden bewaard bij het zich begeven naar en terugkeren van de zwemplaats. In ieder geval is het gebruik van een masker verplicht in de toegangen, verplaatsingen en wandelingen in deze ruimtes en faciliteiten.

– Exploitanten van inrichtingen, ruimten en gebouwen moeten ervoor zorgen dat de voorschriften worden nageleefd.

– Het correcte gebruik van het masker is verplicht. Neus en mond moeten te allen tijde volledig worden afgedekt. Het moet ook goed passen op de neus en aan de kin, zodat er geen vochtdeeltjes in het milieu kunnen komen.

Roken:

Roken is verboden, ook het gebruik van tabaksapparatuur voor inhalatie, waterpijpen, cachimba’s, shisha’s of dergelijke op de openbare weg en in de buitenruimte, maar alleen verboden als de interpersoonlijke veiligheidsafstand niet kan behouden worden. Voor het rookverbod is dat twee meter. Als twee meter afstand gehouden kan worden, mag buiten dus gerookt worden.

Restaurant en bars:

– Tussen de tafels moet een afstand van 1,5 meter in acht worden genomen of tussen gegroepeerde tafels, ook aan de bar, tussen klanten of groepjes mensen.

– De maximale bezetting per tafel of groep van tafels binnen en buiten is tien personen.

- Restaurants en eetcafés mogen geopend blijven tot 24.00uur

Nachtleven:

- Discotheken en andere nachtelijke uitgaansgelegenheden zijn voorlopig gesloten.

Excursies:

– Recreatie-, vrijetijds- en pleziervaartuigen met een economische activiteit mogen open zijn voor het publiek, uitsluitend buitenshuis en zittend voor elke deelnemer.

– In dit geval is de maximaal toegestane capaciteit 75%

 

Het gebruik van een masker is niet vereist voor mensen die enige vorm van ademhalingsziekte of -problemen hebben die kunnen worden verergerd door het gebruik van het masker. Het masker is ook niet verplicht voor mensen die vanwege hun handicap of afhankelijkheid niet de zelfstandigheid hebben om het masker te verwijderen. Het gebruik van een masker is ook niet verplicht voor mensen die gedragsveranderingen vertonen die het gebruik ervan onhaalbaar maken. U dient in deze gevallen wel te zorgen voor een medische verklaring (in het Engels of Spaans).

Evenmin zal het vereist zijn in het geval van individuele buitensportoefeningen, of in geval van overmacht of noodsituatie of wanneer, vanwege de aard van de activiteiten, het gebruik van het masker onverenigbaar is (bijvoorbeeld tijdens eten of drinken).

 

Mocht u ondanks de maatregelen die door uzelf en Gran Canaria genomen zijn, toch onverhoopt hier een besmetting oplopen met Corona, dan heeft de Canarische regering een verzekering afgesloten met Axa verzekeringen (AXA seguros) voor het betalen van de extra kosten, voor zover deze niet gedekt worden door uw eigen verzekering:

Canarische verzekering voor extra kosten Corona

Dus: als men op Gran Canaria Covid oploopt is men door de Canarische overheid verzekerd voor: 

-Accommodatie, indien nodig (als je vakantie evt. ten einde is en je moet extra verblijf boeken).

-Alle medische en ziekenhuiskosten.

-Repatriëring.

Er gelden wel TWEE voorwaarden:

1. Dat men positief is getest door het uitvoeren van een PCR test.

2. Dat de eigen verzekering deze kosten niet vergoedt.

Meer informatie is verkrijgbaar via AXA seguros, Telefoon:  +34932086807.