Corona: vliegen en verblijf

 

Het actuele reisadvies van Nederland naar Gran Canaria vindt u hier: Reisadvies ministerie van Buitenlandse Zaken

Het actuele reisadvies vanuit België naar Gran Canaria vindt u hier: Reisadvies vanuit België naar Gran Canaria

 

Samengevat:

U kunt op Gran Canaria, in Nederland en België een veilige en fijne vakantie vieren als u zich houdt aan enkele belangrijke veiligheidsregels: afstand houden, hygiëne en mondkapje (mascarilla) op openbare plekken.

U kunt vrijwel overal van genieten: het mooie weer, de stranden, buitenzwembaden, wandelen, sporten (in buitenlucht), restaurants en cafés. De discotheken zijn nog gesloten. Het reisadvies vanuit Nederland is code oranje en voor België is het code rood (vergelijkbaar met code oranje voor Nederland). 

Reis naar Gran Canaria:

Voorafgaande aan de reis dient u het FCS-formulier in te vullen om de bijbehorende QR-code te verkrijgen (zie hieronder voor verdere uitleg). Vanaf 23 november is een PCR test met negatieve uitslag (datum van afname van de test niet ouder dan 72 uur voor aankomst) vereist (zie hieronder voor verdere uitleg).

Terugreis naar Nederland (vanaf 3 maart 2021):

Reizigers die vanuit een hoog-risicogebied reizen naar Nederland reizen, hebben twee mogelijkheden:

1. Een enkele NAAT(PCR)-test van maximaal 24 uur oud bij vertrek, of:

2. Een dubbele test: A) een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 72 uur bij aankomst, plus B) een negatieve sneltest (antigeen) van maximaal 24 uur oud bij vertrek.

Voor het regelen van de benodigde test(s) voor de terugreis horen wij positieve verhalen over de dienstverlening van Nick Stef Hoffland. Voor meer informatie en het leggen van contact met Nick zijn er verschillende mogelijkheden:

a. Via de website: www.nickgrancanaria.com

b. Via WhatsApp: 0034 6035 891 99

 

Achtergrondinformatie:

U dient zich te houden aan enkele belangrijke regels en verder is het goed mogelijk om een fijne vakantie te vieren op het gehele eiland. En als u zich aan deze regels houdt, dan blijven uzelf en de anderen veilig, ook al zou u onverhoopt toch iemand ontmoeten die corona heeft. Het zijn dezelfde regels waaraan u zich moet houden als u in Nederland zou blijven:

-afstand houden, hygiëne en thuis blijven bij ziekte. 

Als extra maatregel is hier het dragen van mondkapjes verplicht is, waardoor het nog veiliger is geworden.

U verblijft in één van onze privé-appartementen. Deze zijn centraal gelegen in Playa del Ingles, en in de drie complexen is het niet te druk. U heeft dus geen contact met massatoerisme, waardoor u niet voortdurend in aanraking hoeft te komen met een grote hoeveelheid andere gasten.

 

De Canarische eilanden doen er alles aan om de gezondheid van reizigers en bewoners te beschermen. Daarom gelden enkele belangrijke maatregelen:

 

1. Voorafgaande aan de reis naar Gran Canaria:

 

a. FCS-Formulier:
Het is verplicht het persoonlijke formulier dat bij uw reis hoort in te vullen. Zorg ervoor dat u vliegt met de persoonlijke QR-code voor de betreffende reis. U kunt het formulier (FCS-formulier) op elk moment voorafgaand aan uw reis beginnen in te vullen, behalve de onderdelen die betrekking hebben op uw gezondheid en reisgeschiedenis. Deze laatste onderdelen zijn beschikbaar vanaf twee dagen (vanaf 48 uur) vóór uw aankomst in Spanje. Elke passagier moet het formulier invullen en de bijbehorende QR-code hebben. U kunt dit doen via de website (FCS Formulier) of via de mobiele SpTH-App (installeer de App via Google Play, door SpTH in te vullen in het zoekveld van Google Play). Gebruik van de App is het makkelijkst.

Vanaf twee dagen voor uw vlucht kunt u alle vragen, dus ook de gezondheidsvragen, in het formulier beantwoorden en de QR-code verkrijgen die bij uw reis hoort. U ontvangt een document in pdf-formaat met de QR-code in uw e-mail (wanneer u de website gebruikt heeft), of rechtstreeks op uw mobiel (in het onderdeel My Trips) als u het FCS-formulier invult met behulp van de mobiele SpTH-App.

 

b. PCR test:

Zolang Nederland tot de risicolanden behoort, is een PCR test met negatieve uitslag vereist. De test moet uiterlijk 72 uur voor aankomst op het vliegveld in Spanje zijn afgenomen. Indien gereisd wordt vanuit een niet-risicoland is ook een goedkopere en snellere antigenentest acceptabel.

Via de volgende link vindt u de landen met een hoog risico: High risk countries/areas

Alleen originele documentatie (dus geen kopie) wordt geaccepteerd en alleen in het Spaans of Engels (dus niet in het Nederlands of Frans). De documentatie kan zowel op papier als digitaal getoond worden.

Het document moet ten minste de volgende informatie bevatten: naam van de reiziger, paspoortnummer of nationaal identiteitsbewijs, datum van de test, identificatie en contactgegevens van het centrum dat de analyse heeft uitgevoerd, de gebruikte techniek en het negatieve testresultaat.

 

c. App Radar Covid:

Tevens wordt het sterk aangeraden de app "Radar Covid" te activeren tijdens het verblijf op de eilanden en de 15 dagen na terugkeer. Deze app geeft een melding wanneer u in de buurt bent geweest van iemand met corona.

 

2. Op de luchthaven van Gran Canaria:

 

Op de luchthaven is het dragen van een mondkapje verplicht. 

Laat uw QR-code zien bij de controle. Uw QR-code wordt gescand. Bij aankomst wordt uw  temperatuur nog gemeten en mag niet hoger zijn dan 37,5 graden. Als uw temperatuur te hoog is, volgt nog een medische controle. Zorgt u ervoor dat u de negatieve Covid test bij hand hebt, hetzij digitaal, hetzij op papier.

 

3. Tijdens uw verblijf:

 

Geef bij aankomst in het appartement aan ons een papieren of digitale kopie van uw COVID test. bij een eventuele controle moeten wij deze kunnen laten zien.

Geniet vooral van uw vakantie op ons mooie en gezellige eiland. Vanwege de gunstige Corona situatie op Gran Canaria, kunt u vrijwel overal van genieten: het mooie weer, de stranden, zwembaden, wandelen, sporten, restaurants en cafés.

 

Maatregelen geldig vanaf vrijdag 23 april 2021:

-Er geldt een avondklok van 23.00uur tot 06.00uur.

-De restaurants en cafés zijn open tot maximaal 23.00uur.

-Maximale groepsgrootte van niet-samenwonenden in openbare en privéruimten: maximaal 4 (ook maximaal 4 personen per tafel in café/restaurant).

-Bediening alleen op terras, niet binnen.

-Sporten: buitensporten is toegestaan, binnensporten maximaal 33% van de capaciteit, max 4 personen.

 

Houd u steeds aan de belangrijke veiligheidsregels: afstand, hygiëne en gebruik van mondmasker.

 

Welke preventiemaatregelen tegen COVID-19 worden in Spanje aanbevolen? Welke zijn verplicht?
1. Houd een fysieke interpersoonlijke afstand van minimaal 1,5 meter aan met mensen bij wie u niet woont.

2. Handen regelmatig en zorgvuldig wassen.
3. Ademhaling: Als u hoest of niest, bedek dan uw mond en neus met uw gebogen elleboog. Gebruik wegwerpdoekjes om luchtwegafscheiding te verwijderen en gooi ze weg na gebruik. Raak uw ogen, neus en mond niet aan, aangezien de handen de overdracht van coronavirus vergemakkelijken.
4. Het gebruik van een masker (Mascarilla) is verplicht vanaf 6 jaar:
    a. Met het openbaar vervoer.
    b. Op openbare straten, in openbare luchtruimten en in elke afgesloten ruimte voor openbaar gebruik (open voor publiek).

In de praktijk is het dus altijd verplicht om een masker te dragen op straat, in supermarkten en andere winkels, winkelcentra, apotheken, taxi's, bussen, in de auto (als de inzittenden niet bij elkaar wonen) en instellingen voor gezondheidszorg.

Het gebruik van een mondmasker is niet verplicht:

-tijdens het wandelen buiten bewoond gebied (zoals in de bergen).

-tijdens sporten is een masker niet verplicht. U moet wel altijd een masker bij hebben. Als u na of tijdens bijvoorbeeld het hardlopen weer gewoon wandelt in bewoond gebied, moet u het masker weer opdoen.

 

Verzekering:

Veel mensen denken dat ze door bijvoorbeeld een negatief reisadvies (code oranje in Nederland, code rood in België) niet verzekerd zijn voor ziektekosten. Dit blijkt een misverstand te zijn. Uw ziektekosten verzekering vergoedt de gezondheidszorg die u nodig mocht hebben tijdens uw vakantie. Informeert u wel even bij uw ziektekostenverzekering om daarover zelf duidelijkheid te verkrijgen. Anders is het met de reisverzekering en de annuleringsverzekering. Zij kunnen uitsluitingsclausules hanteren. Dit verschilt wel van verzekering tot verzekering. Informeert u bij uw reis- en annuleringsverzekering.

Mocht u ondanks de maatregelen die door uzelf en Gran Canaria genomen zijn, toch onverhoopt hier een besmetting oplopen met Corona, dan heeft de Canarische regering een verzekering afgesloten met Axa verzekeringen (AXA seguros) voor het betalen van de extra kosten, voor zover deze niet gedekt worden door uw eigen verzekering:

Canarische verzekering voor extra kosten Corona

Dus: als men op Gran Canaria Covid oploopt, is men door de Canarische overheid verzekerd voor: 

-Accommodatie, indien nodig (als je vakantie evt. ten einde is en je moet extra verblijf boeken).

-Alle medische en ziekenhuiskosten.

-Repatriëring.

Er gelden wel TWEE voorwaarden:

1. Dat men positief is getest door het uitvoeren van een PCR test.

2. Dat de eigen verzekering deze kosten niet vergoedt.

Meer informatie is verkrijgbaar via AXA seguros, Telefoon:  +34932086807.

 

Hieronder vindt u de officiële verklaring van de Canarische regering:

 

 

** Wij doen ons uiterste best om de correcte en meest recente informatie hier te plaatsen, maar wij dragen geen verantwoording voor de juistheid van de informatie over (het omgaan met) corona en er kunnen geen enkele rechten aan deze informatie ontleend worden.