Het actuele reisadvies van Nederland naar Gran Canaria vindt u hier: Reisadvies ministerie van Buitenlandse Zaken

Het actuele reisadvies vanuit België naar Gran Canaria vindt u hier: Reisadvies vanuit België naar Gran Canaria

 

Samengevat:

U kunt op Gran Canaria, in Nederland en België een veilige en fijne vakantie vieren als u zich houdt aan enkele belangrijke veiligheidsregels: afstand houden, hygiëne en mondkapje (mascarilla) in openbare binnenruimtes, openbaar vervoer, en taxi's. Vanaf zaterdag 26 juni is een mondkapje buiten alleen verplicht wanneer geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. U moet er wel altijd eentje meenemen, voor het geval er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden.

U kunt overal van genieten: het mooie weer, de stranden, buitenzwembaden, wandelen, sporten (in buitenlucht), restaurants en cafés. De restaurants en cafés zijn open tot 02.00uur. Daarna kunt u nog uitgaan in de nachtzaken tot 04.00uur. Hiervoor is wel een corona-paspoort nodig. 

U verblijft in één van onze privé-appartementen. Deze zijn centraal gelegen in Playa del Ingles, en in de drie complexen is het niet te druk. U heeft dus geen contact met massatoerisme, waardoor u niet voortdurend in aanraking hoeft te komen met een grote hoeveelheid andere gasten.

 

De Canarische eilanden doen er alles aan om de gezondheid van reizigers en bewoners te beschermen. Daarom gelden enkele belangrijke maatregelen:

 

1. Reis naar Gran Canaria:

 

a. FCS-Formulier:
Het is verplicht het persoonlijke formulier dat bij uw reis hoort in te vullen. Zorg ervoor dat u vliegt met de persoonlijke QR-code voor de betreffende reis. U kunt het formulier (FCS-formulier) op elk moment voorafgaand aan uw reis beginnen in te vullen, behalve de onderdelen die betrekking hebben op uw gezondheid en reisgeschiedenis. Deze laatste onderdelen zijn beschikbaar vanaf twee dagen (vanaf 48 uur) vóór uw aankomst in Spanje. Elke passagier moet het formulier invullen en de bijbehorende QR-code hebben. U kunt dit doen via de website (FCS Formulier) of via de mobiele SpTH-App (installeer de App via Google Play, door SpTH in te vullen in het zoekveld van Google Play). Gebruik van de App is het makkelijkst.

Vanaf twee dagen voor uw vlucht kunt u alle vragen, dus ook de gezondheidsvragen, in het formulier beantwoorden en de QR-code verkrijgen die bij uw reis hoort. U ontvangt een document in pdf-formaat met de QR-code in uw e-mail (wanneer u de website gebruikt heeft), of rechtstreeks op uw mobiel (in het onderdeel My Trips) als u het FCS-formulier invult met behulp van de mobiele SpTH-App.

b. Vanaf 7 juni is voor reizen naar Spanje vanuit risicolanden geen PCR test meer verplicht

De volgende tekst is ontleend aan de facebookpagina van de Nederlandse Ambassade in Spanje:

𝙍𝙚𝙞𝙯𝙞𝙜𝙚𝙧𝙨 𝙫𝙖𝙣𝙖𝙛 6 𝙟𝙖𝙖𝙧 𝙙𝙞𝙚𝙣𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙝𝙚𝙩 𝙗𝙚𝙯𝙞𝙩 𝙩𝙚 𝙯𝙞𝙟𝙣 𝙫𝙖𝙣 één 𝙫𝙖𝙣 𝙙𝙚 𝙝𝙞𝙚𝙧𝙤𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙜𝙚𝙣𝙤𝙚𝙢𝙙𝙚 𝙙𝙤𝙘𝙪𝙢𝙚𝙣𝙩𝙚𝙣 𝙤𝙢 𝙝𝙚𝙩 𝙡𝙖𝙣𝙙 𝙞𝙣 𝙩𝙚 𝙠𝙪𝙣𝙣𝙚𝙣 𝙧𝙚𝙞𝙯𝙚𝙣:

𝙑𝙀𝙍𝙀𝙄𝙎𝙏𝙀𝙉 𝙑𝙊𝙊𝙍 𝙊𝙉𝘿𝙀𝙍𝙂𝙀𝙉𝙊𝙀𝙈𝘿𝙀 𝘿𝙊𝘾𝙐𝙈𝙀𝙉𝙏𝙀𝙉:

De documenten mag u zowel digitaal als op papier meenemen.

- De documenten dienen opgesteld te zijn in het Spaans, Engels, Frans of Duits. In het geval dat het document in een andere taal is opgesteld dan dient een aanvullende vertaling naar het Spaans te worden overlegd, opgesteld door een officiële instantie.

A. 𝘽𝙚𝙬𝙞𝙟𝙨 𝙫𝙖𝙣 𝙫𝙖𝙘𝙘𝙞𝙣𝙖𝙩𝙞𝙚:

- De tweede dosis (of enige dosis in het geval van het Janssen vaccin) dient minimaal 14 dagen (en maximaal een jaar) voor vertrek te zijn gezet.

- Kinderen vanaf 6 jaar die meereizen met (een) gevaccineerde ouder(s) dienen een negatieve Covid-test te overhandigen.

- Op het bewijs dient vermeld te staan: naam en achternaam, datum van beide vaccinaties (tenzij Janssen vaccin), type vaccin, het batchnummer, land waarin het vaccin is afgegeven, contactgegevens van de instantie die het bewijs heeft afgegeven.

NB:

- De "Registratiekaart Coronavirus" van het RIVM voldoet NIET aan de eisen vanwege de taal waarin deze is opgesteld, noch is dit een officieel Nederlands vaccinatiebewijs.

- Het gele vaccinatieboekje voldoet wel aan de eisen.

- Wij adviseren reizigers daarom de vaccinatie in het gele boekje te laten registreren.

- Mede naar aanleiding van eerdere vragen die u ons stelde: mocht registratie in het gele boekje niet (op tijd) lukken, dan kunt u via de website van het RIVM https://mijn.rivm.nl/vaccinaties/login een print maken in het Engels van uw vaccinatiebewijs (dit doet u door via de link in te loggen en vervolgens rechtsboven de taal te wijzigen naar het Engels). Uw vaccinatie is alleen zichtbaar als u op het moment van vaccinatie toestemming heeft gegeven aan de GGD of huisarts om uw vaccinatiegegevens te delen met het RIVM. Mocht u deze toestemming niet hebben gegeven en dit alsnog willen doen, dan kunt u deze toestemming alsnog geven via de zorgverlener die u de vaccinatie heeft gegeven. - 𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘱𝘳𝘪𝘯𝘵 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘙𝘐𝘝𝘔 𝘪𝘴 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘰𝘧𝘧𝘪𝘤𝘪𝘦𝘦𝘭 𝘷𝘢𝘤𝘤𝘪𝘯𝘢𝘵𝘪𝘦𝘣𝘦𝘸𝘪𝘫𝘴, 𝘥𝘶𝘴 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘦𝘯 𝘳𝘦𝘤𝘩𝘵𝘦𝘯 𝘢𝘢𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘦𝘯 𝘰𝘯𝘵𝘭𝘦𝘦𝘯𝘥. 𝘞𝘪𝘫 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘰𝘰𝘬 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘨𝘢𝘳𝘢𝘯𝘥𝘦𝘳𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘥𝘪𝘵 𝘣𝘦𝘸𝘪𝘫𝘴 𝘨𝘦𝘢𝘤𝘤𝘦𝘱𝘵𝘦𝘦𝘳𝘥 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵.

B. 𝙉𝙚𝙜𝙖𝙩𝙞𝙚𝙫𝙚 𝙩𝙚𝙨𝙩:

Een aantal details met betrekking tot de testverplichting is aangepast. De nieuwe testvereisten zijn als volgt:

𝘛𝘸𝘦𝘦 𝘴𝘰𝘰𝘳𝘵𝘦𝘯 𝘵𝘰𝘦𝘨𝘦𝘴𝘵𝘢𝘯𝘦 𝘵𝘦𝘴𝘵𝘴 (𝘮𝘢𝘹𝘪𝘮𝘢𝘢𝘭 48 𝘶𝘶𝘳 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘢𝘢𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵 𝘶𝘪𝘵𝘨𝘦𝘷𝘰𝘦𝘳𝘥):

- Nucleic acid amplification tests (NAAT): RT-PCR, TMA, RT-LAMP.

- Rapid antigen detection tests (RATs), (antigeen sneltest). Alle door de Europese Commissie goedgekeurde RAT's worden geaccepteerd. Voor een overzicht: https://ec.europa.eu/.../covid-19_rat_common-list_en.pdf

Op het formulier met testresultaten dienen vermeld te staan: naam, testdatum, gebruikte testmethodiek en land waarin test is uitgevoerd. We raden u aan ook het tijdstip van afname te laten vermelden om de 48 uur geldigheid aan te kunnen tonen.

C. 𝘽𝙚𝙬𝙞𝙟𝙨 𝙫𝙖𝙣 𝙝𝙚𝙧𝙨𝙩𝙚𝙡:

 - Voor passagiers die van Covid zijn hersteld en die positief blijven testen, geldt dat zij met een bewijs van herstel mogen reizen.

- Dit bewijs moet minimaal 11 dagen en maximaal 180 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven.- Het document moet zijn afgegeven door een bevoegde instantie of een medische dienstverlener.

- Op het document dient het volgende vermeld te staan: naam en achternaam, de datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test dat is afgenomen, land van afgifte.

𝙑𝙤𝙤𝙧 𝙧𝙚𝙞𝙯𝙞𝙜𝙚𝙧𝙨 𝙥𝙚𝙧 𝙫𝙡𝙞𝙚𝙜𝙩𝙪𝙞𝙜 𝙤𝙛 𝙗𝙤𝙤𝙩 𝙜𝙚𝙡𝙙𝙩 𝙣𝙖𝙖𝙨𝙩 𝙗𝙤𝙫𝙚𝙣𝙨𝙩𝙖𝙖𝙣𝙙𝙚:

- De verplichting een gezondheidsformulier in te vullen. De QR code die u daarmee krijgt, verleent u toegang tot vliegtuig of boot. Het gezondheidsformulier vindt u hier: https://www.spth.gob.es/create. U wordt gecontroleerd op temperatuur bij aankomst.

- Controle op genoemde documenten en het gezondheidsformulier vindt plaats door het personeel op de (lucht)haven van vertrek.

 

𝗟𝗘𝗧 𝗢𝗣- Bovengenoemde vereisten betreffen een informele vertaling van de publicatie in de Spaanse Staatscourant. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Voor meer Engelstalige informatie: kijk op https://www.spth.gob.es/faq?tab=2

 

Vanaf niet-risicolanden worden er geen eisen gesteld aan de reis naar Gran Canaria.

 

Informeer ook vooraf bij uw vliegmaatschappij wat de actuele eisen zijn om naar Gran Canaria te kunnen vliegen.

 

2. Op de luchthaven van Gran Canaria:

 

Op de luchthaven is het dragen van een mondkapje verplicht. 

Laat uw QR-code zien bij de controle. Uw QR-code wordt gescand. Bij aankomst wordt uw  temperatuur nog gemeten en mag niet hoger zijn dan 37,5 graden. Als uw temperatuur te hoog is, volgt nog een medische controle.

 

3. Tijdens uw verblijf:

 

Geniet vooral van uw vakantie op ons mooie en gezellige eiland. Vanwege de gunstige Corona situatie op Gran Canaria, kunt u vrijwel overal van genieten: het mooie weer, de stranden, zwembaden, wandelen, sporten, restaurants, cafés en discotheken.

 

Actuele Maatregelen:

-De restaurants en cafés zijn open tot maximaal 02.00uur. De nachtzaken tot 04.00uur (voor de toegang is wel een corona-paspoort nodig).

 

Welke preventiemaatregelen tegen COVID-19 worden in Spanje aanbevolen? Welke zijn verplicht?
1. Houd een fysieke interpersoonlijke afstand van minimaal 1,5 meter aan met mensen bij wie u niet woont.

2. Handen regelmatig en zorgvuldig wassen.
3. Ademhaling: Als u hoest of niest, bedek dan uw mond en neus met uw gebogen elleboog. Gebruik wegwerpdoekjes om luchtwegafscheiding te verwijderen en gooi ze weg na gebruik. Raak uw ogen, neus en mond niet aan, aangezien de handen de overdracht van coronavirus vergemakkelijken.
4. Het gebruik van een masker (Mascarilla) is verplicht vanaf 6 jaar:
    a. Met het openbaar vervoer, in openbare binnenruimtes.
    b. Op openbare buitenruimtes moet alleen een mondmasker worden gedragen, wanneer u geen 1,5 meter afstand kunt houden (geldt vanaf zaterdag 26 juni). U moet er wel altijd eentje bij hebben, voor het geval dat het nodig is.

In de praktijk is het dus altijd verplicht om een masker te dragen in supermarkten en andere winkels, winkelcentra, apotheken, taxi's, bussen, in de auto (als de inzittenden niet bij elkaar wonen) en instellingen voor gezondheidszorg.

 

4. Terugreis naar Nederland:

 

Vraag uw vliegmaatschappij voor de actuele benodigdheden voor de terugreis.

 

Voor meer informatie kunt u ook de officiële toeristische website van Gran Canaria raadplegen:

Officiele Toeristische Website van Gran Canaria.

 

Verzekering:

Veel mensen denken dat ze door bijvoorbeeld een negatief reisadvies (code oranje in Nederland, code rood in België) niet verzekerd zijn voor ziektekosten. Dit blijkt een misverstand te zijn. Uw ziektekosten verzekering vergoedt de gezondheidszorg die u nodig mocht hebben tijdens uw vakantie. Informeert u wel even bij uw ziektekostenverzekering om daarover zelf duidelijkheid te verkrijgen. Informeert uzelf hierover bij uw eigen ziektekosten verzekering.  Anders is het met de reisverzekering en de annuleringsverzekering. Zij kunnen uitsluitingsclausules hanteren. Dit verschilt wel van verzekering tot verzekering. Informeert u bij uw reis- en annuleringsverzekering.

Mocht u ondanks de maatregelen die door uzelf en Gran Canaria genomen zijn, toch onverhoopt hier een besmetting oplopen met Corona, dan heeft de Canarische regering een verzekering afgesloten met Axa verzekeringen (AXA seguros) voor het vergoeden van de extra kosten, voor zover deze niet gedekt worden door uw eigen verzekering:

Canarische verzekering voor extra kosten Corona

Dus: als men op Gran Canaria Covid oploopt, is men door de Canarische overheid verzekerd voor: 

-Accommodatie, indien nodig (als je vakantie evt. ten einde is en je moet extra verblijf boeken).

-De medische en ziekenhuiskosten.

-Repatriëring.

Er gelden wel TWEE voorwaarden:

1. Dat men positief is getest door het uitvoeren van een PCR test.

2. Dat de eigen verzekering deze kosten niet vergoedt.

Meer informatie is verkrijgbaar via AXA seguros, Telefoon:  +34932086807.

 

Hieronder vindt u de officiële verklaring van de Canarische regering:

 

 

** Wij doen ons uiterste best om de correcte en meest recente informatie hier te plaatsen, maar wij dragen geen verantwoording voor de juistheid van de informatie over (het omgaan met) corona en er kunnen geen enkele rechten aan deze informatie ontleend worden.